Vuokratuottolaskuri

Kuvassa laskin punaisen kirjoitusvihkon päällä. Vieressä myös punainen lyijykynä.

Fiksuvuokraus- Vuokratuottolaskuri © laskee sinulle, kuinka paljon asuntosijoituksesi voisi tuottaa vuokratuottoa. Syötä vuokratuottolaskuriin asunnon vuokra, hoitovastike, velaton hinta sekä varainsiirtovero, niin saat tarkan lukeman vuokratuotosta prosentteina.

Vuokratuottolaskuri on suunniteltu jokaisen vuokranantajan käyttöön, joten se ei vaadi excelin erityisosaamista.

Lataa vuokratuottolaskuri sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Ensimmäinen askel vuokratuloihin asuntosijoittamisessa on tietysti luotettavan vuokralaisen löytäminen. Pitkäaikainen vuokralainen voi taata kymmenien vuosien säännöllisen elinkustannusindeksiin sidotun vuokratulon tasaisen virran asuntosijoittajan varoihin, joten hyvän vuokralaisen löytyessä hänestä kannattaa pitää kiinni. Vuokralaisen kanssa voi myös keskustella mahdollisista asunnon remontointitöistä vuokralaisen toiveita vastaan, kuluja voi jakaa vuokraajan ja vuokralaisen kesken, ja tämä lisää vuokralaisen viihtyvyyttä ja mahdollistaa pitkän vuokrasuhteen.

Asuntosijoittaminen on lisäksi harvoja, ehkä ainoita, sijoitusmuotoja jossa voi itse nostaa oman sijoituksensa tuottoa. Arvonnousua voi edistää esimerkiksi remontoimalla, ja pienilläkin sijoituksilla voi olla suuri heijastus asunnon uuteen myyntihintaan. Asunnon osto on pohjimmiltaan tunnesidonnaista, epäsiistit ja ostettaessa epäedustavat kohteet joissa on vaikkapa tupakoitu tai niitä koristaa epämieluisa muovimatto voivat saada täysin uuden ilmeen sekä myyntihinnan yksinkertaisilla toimenpiteillä. Etenkin omistusasuntoa etsivät kiinnittävät tällaisiin tunneperustaisiin seikkoihin paljon huomiota, ja sen vuoksi epäedustavat kohteet tarjoavat remonttihalukkaalle sijoituskohteen etsijälle loistavan mahdollisuuden tehdä tulevaisuudessa tuottavia löytöjä.

On totta, että asuntosijoittaminen vaatii alkupääomaa hiukan enemmän kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Asuntosijoittaminen on kuitenkin ainoa sijoitusmuoto, jonka rahoittaminen lainarahalla on suhteellisen matalariskistä – lainarahan saaminen asuntosijoittamiseen on myös verrattain helppoa. Pankeilta lainaa saa usein noin 70-80% sijoitusasunnon hinnasta, joten noin 30% alkupääoma asunnon ostohinnasta riittää asuntosijoittamisen aloittamiseen. Lisää aiheesta täältä.

Vuokratuottolaskuri apuna

Jos mallisi on osta – remontoi – myy, lienee selvää, että asunnon on oltava aluksi remontin tarpeessa ja tämän on näyttävä hinnassa! Jos tähtäät arvonnousuun, niin osta sijoitusasunto alueelta, joille odotetaan kasvavaa kysyntää. Painotamme tässä artikkelissa kuitenkin mallia osta ja vuokraa, olemmehan kuitenkin asunnon vuokraamiseen keskittynyt yritys. Aivan alkuun todettakoon kuitenkin, että oli mallisi sitten mikä tahansa niin valinta on aina tehtävä, kuten muidenkin sijoitusten kohdalla, laskimella – ei tunteella!

Tärkeää on siis se, että lasket tarkkaan sijoitusasuntosi kulut sekä potentiaaliset vuokratuotot. Vuokratuottoja arvioidessa, on vuokratuottolaskuri apuna ja on parempi olla mieluummin hieman pessimistinen sen sijaan että sortuisi yltiöpäiseen optimismiin. Tällöin pysyt todennäköisemmin plussalla, vaikka sattuisikin jotain yllättävää. Sijoitusasunnon kuluja laskiessa kannattaa ottaa huomioon, paitsi asuntoon kohdistuvat normaalit ylläpitoon tarkoitetut kulut, kuten yhtiövastike, niin myös taloyhtiön suunnitteilla olevat remontit. Yleisesti ottaen, pienemmät asunnot ovat usein kannattavampia tässä mielessä, sillä esimerkiksi yhtiövastikkeen suuruus määräytyy tyypillisesti asunnon koon mukaan. Yksiöt ja kaksiot ovat tyypillisiä sijoitusasuntoja. Kuluihin pitää ehdottomasti laskea mukaan myös mahdollisen tulonhankkimislainasi korko ja marginaali. Näissä voi olla isoakin haitaria, joten käytä aikaa eri pankkien kanssa neuvotteluun.

Lisäksi pitää tietysti huomioida asunnon kunto, mutta jos huoneisto ei ole aivan ”pommi”, niin design keittiöstä tai kalleimmista kylpyhuonekaakeleista saa harvoin hyvää lisäarvoa vuokraan. Kun perusasiat ovat kunnossa ja yleisilme on siisti, niin se yleensä riittää. Jos löydät asunnon, joka ei ole aivan priimakunnossa, mutta jonka saa huomattavasti houkuttelevammaksi pienellä pintaremontilla, saattaa se olla hyvä sijoitus (jos huonokuntoisuus näkyy ostohinnassa). Remonttikustannuksia voi nimittäin tietyin ehdoin vähentää verotuksessa. Tästä lisää artikkelissamme.

Sijoittaminen vuokratuloihin

Sijoitusasunto on nimensä mukaisesti sijoitus, eli sen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajalle. Tästä johtuen aloittelevan asuntosijoittajan on hyvä ymmärtää seikkoja, jotka liittyvät sijoitusasunnon valintakriteereihin – ja kuinka ne eroavat oman asunnon valintakriteereistä. Millainen on siis hyvä sijoitusasunto? Se riippuu monista tekijöistä, sillä sijoitusasuntojakin on erilaisia. Tässä on meidän tiivistelmämme aiheesta, joka toimii hyvänä alkuna oman ymmärryksen rakentamisessa, kun harkitset ensimmäisen sijoitusasunnon hankkimista.

Asuntosijoittamisen etu on myös mahdollisuus löytöjen tekemiseen! Osakesijoittamisessa pörssi määrää osakkeiden hinnan, mutta asuntosijoittaja toimii aarteenmetsästäjänä. Kannattaa etsiä kohteita alle markkinahintojen, tai panostaa kohteisiin jotka sijaitsevat alueella jossa asuntojen hinnat ovat nousujohteisia. Etenkin pitkässä juoksussa markkinahintoja alhaisempien kohteiden etsiminen ja löytäminen on kannattavaa.

Sijainti on myös tärkeä tekijä. Yliopistokaupungeissa asuu paljon nuoria opiskelijoita, jotka asuvat yleensä vuokralla ja saavat tähän tukeakin. Arkijärjellä ajateltuna, opiskelijoilla on myös yleensä elämänhallinta suurin piirtein hyvällä tolalla. Ovathan he sentään sitoutuneet pitkään ja kenties raskaaseenkin opintopolkuun. Asuntojen hinnat voivat näissä kaupungeissa olla hieman korkeita muuhun maahan verrattuna, mutta hyvien liikenneyhteyksien päästä sopivalta etäisyydeltä voi etsivä löytää todellisen rahasammon.

Vuokratuotot ja Korona

Koronakriisi on aiheuttanut vuokramarkkinoille erikoisen tilanteen. Lähtökohtaisesti kriisi lisää vuokra-asumisen kysyntää eikä markkinoiden tarjonnassa ole tapahtunut suuria muutoksia. Silti vuokraus monella paikkakunnalla on hidastunut ja hieman yllättävilläkin alueilla on syntynyt vuokralaisen markkinat. Vuokranantajalla ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin, sillä juuri tässä tilanteessa maltillisella vuokrahinnoittelulla voi välttää tyhjiä kuukausia. Oikein laadittu vuokrasopimus mahdollistaa kuitenkin vuokran vuosittaisen tarkistuksen.

Keväällä kriisien alkaessa näytti siltä, että edes Uudenmaan rajan sulkeminen ei hidastanut vuokraamista. Mitä tapahtui? Ensin markkinoita kuumensivat Airbnb’n kaltaisessa lyhytvuokrauksessa pidettyjen asuntojen vapautuminen normaaliin tarjontaan ja vuosittainen kesälle osuva tarjonnan lisääntyminen. Aiempina vuosina esimerkiksi opiskelijat ovat saaneet juhannukseen mennessä tietää opiskelupaikkansa, mutta nyt tieto tuli vasta myöhemmin. Tällä hetkellä moni miettiikin, muuttaako uudelle paikkakunnalle lainkaan vai suorittaako syksyn opintonsa etänä. Lisäksi kun vaihto-opiskelijoita ei tulekaan alkavalle lukukaudelle niin opiskelijoiden vuokra-asuntojen kysyntä vapailta markkinoilta on hiipunut lähes kokonaan. Lisää aiheesta täältä.

Vuokratuottolaskuri verotuksen näkökulmasta

Kun huoneiston omistaja päättää vuokrata asuntonsa vuokralaiselle, hänen tulee tutustua termiin “vuokratulojen verotus”. Vuokralainen maksaa vuokranantajalle vuokraa ja näin ollen vuokranantaja saa vuokratuloja. Nämä ovat veronalaista, pääomatuloksi laskettavaa, tuloa. Nettovuokratuloista maksetaan veroja 30% 30 000 euroon asti ja 34% sen ylittävältä osuudelta. Tähän asti useimmille asiat ovat melko selkeitä, mutta hieman monimutkaisemmaksi asia muuttuu, kun otetaan huomioon se, että näistä tuloista on mahdollista tehdä tiettyjä vähennyksiä ja näin ollen maksaa vähemmän veroja

Avainsana tässä on siis nettovuokratulot. Bruttovuokratuloista voi vähentää verotuksessa siis tulojen hankkimisesta, eli vuokraustoiminnasta aiheutuneet kulut. Esimerkiksi hoitovastikkeen saa vähentää suoraan kokonaan, joka voi olla isohkokin summa. Jopa pääomavastikkeen saa vähentää, jos se on tuloutettu asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa. Jos vastike on rahastoitu, sitä ei voi vähentää. Vesimaksut voi myös vähentää vuokratulon verotuksessa. Aiheesta tarkemmin täällä.

Ps. Lataa ilmainen vuokrasopimuspohjamme

Fiksuvuokraus.fi on valtakunnallinen vuokrauspalvelu, jonka kautta vuokrataan vuosittain yli 1000 vuokra-asuntoa. Olemme laatineet omien kokemuksiemme pohjalta tämän vuokrasopimuslomake asiakirjapohjan, joka on nyt jokaisen vuokranantajan saatavilla. Lataa vuokrasopimuslomake ilmaiseksi täältä.

Piditkö artikkelistamme Vuokratuottolaskuri? Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin. Vuokraamisen tietopankki sisältää vuokrasuhteen aikaisia asiakirjoja, kallisarvoisia vinkkejä asunnon vuokraamiseen, verotuksellista asiaa sekä paljon muuta! Tämän tietopankin on tuottanut Fiksuvuokraus.fi ©

Usein kysytyt kysymykset

Vuokratuotto on mittari, jolla arvioidaan vuokra-asunnon tai kiinteistön tuottoa suhteessa sen hankintahintaan tai markkina-arvoon. Vuokratuotto lasketaan jakamalla vuosittainen vuokratuotto vuokra-asunnosta tai kiinteistöstä sen hankintahinnalla tai markkina-arvolla ja kertomalla lopputulos 100:lla prosentilla. Yleinen kaava vuokratuoton laskemiseen on: Vuokratuotto = (Vuosittainen vuokratuotto / Hankintahinta tai markkina-arvo) * 100%.

Vuokratuottoa laskiessa on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä. Näitä voivat olla vuokra-asunnon tai kiinteistön vuokrataso, arvioitu vuokra-aika, kiinteistön ylläpitokustannukset (esim. kiinteistövero, vakuutukset, ylläpitokulut), mahdolliset tyhjät kuukaudet, korkokulut ja muut rahoituskustannukset. Myös alueen vuokramarkkinat ja markkinavuokra voivat vaikuttaa vuokratuottoon.

Vuokratuoton laskeminen on tärkeää asuntosijoittajille ja kiinteistösijoittajille, koska se auttaa arvioimaan sijoituksen kannattavuutta. Laskemalla vuokratuottoa voi saada käsityksen siitä, kuinka paljon vuokratuottoa sijoitusasunto tai kiinteistö voi tuottaa suhteessa sen hankintahintaan tai markkina-arvoon. Vuokratuottoa käytetään myös vertailukohtana eri sijoituskohteiden välillä ja auttaa tekemään päätöksiä sijoitusstrategian suhteen.