Sijoittaminen

Kuvassa ihmisen käsi sekä yhteensä kuusi kolikkopinoa, jotka kuvastavat sijoittamisesta saatua tuottoa.

Sijoittaminen mielletään usein riskinotoksi, ja tuttu sanonta kuuluukin, ettei tuotto ole mahdollista ilman riskinottoa. Todellisuudessa sijoittamista on monenlaista, niin riskitöntä kuin perehtyneemmillekin sopivaa, ja vaihtoehtoja varojen tilillä makuuttamiselle löytyy jokaisen tarpeille.

Asuntosijoittaminen näyttäytyy monelle matalariskisenä, mutta suuria alkupääomia vaativana sijoitusmuotona. Asuntosijoittamisen vakaa maine osaltaan johtuu varmasti sen konkreettisesta luonteesta. Rakentaahan asuntosijoittaja sijoituksellaan kirjaimellisesti kivijalkaa taloudelleen vuokrattavan kivijalan kautta. Asuntosijoittamisen vakaus liittyy lisäksi sen tuottamiin passiivisiin, eli ilman aktiivista työskentelyä virtaaviin, tuloihin. Asuntosijoittamisen ehdoton etu onkin sen tuottama usein kuukausittainen säännöllinen tulovirta.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

On totta, että asuntosijoittaminen vaatii alkupääomaa hiukan enemmän kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Asuntosijoittaminen on kuitenkin ainoa sijoitusmuoto, jonka rahoittaminen lainarahalla on suhteellisen matalariskistä – lainarahan saaminen asuntosijoittamiseen on myös verrattain helppoa. Pankeilta lainaa saa usein noin 70-80% sijoitusasunnon hinnasta, joten noin 30% alkupääoma asunnon ostohinnasta riittää asuntosijoittamisen aloittamiseen.

Asuntosijoittamisen etu on myös mahdollisuus löytöjen tekemiseen! Osakesijoittamisessa pörssi määrää osakkeiden hinnan, mutta asuntosijoittaja toimii aarteenmetsästäjänä. Kannattaa etsiä kohteita alle markkinahintojen, tai panostaa kohteisiin jotka sijaitsevat alueella jossa asuntojen hinnat ovat nousujohteisia. Etenkin pitkässä juoksussa markkinahintoja alhaisempien kohteiden etsiminen ja löytäminen on kannattavaa.

Voittoa sijoittamisesta

Asuntosijoittamisessa voittoa tehdään ostettaessa, sillä pyrkimyksenä on saada voitto kotiin kohdetta vuokraamalla tai myymällä se tulevaisuudessa kovemmalla hinnalla, kuin itse aikoinaan maksoi. Asuntosijoittamisen kaksi tuotontekomahdollisuutta ovat siis vuokratulot sekä arvonnousu. Verohallinnon nettisivuilta löytyy kattavasti tietoa asuntosijoittajan verotukseen liittyen.

Sijoittaminen arvonnousuun

Asuntosijoittaminen on lisäksi harvoja, ehkä ainoita, sijoitusmuotoja jossa voi itse nostaa oman sijoituksensa tuottoa. Arvonnousua voi edistää esimerkiksi remontoimalla, ja pienilläkin sijoituksilla voi olla suuri heijastus asunnon uuteen myyntihintaan. Asunnon osto on pohjimmiltaan tunnesidonnaista, epäsiistit ja ostettaessa epäedustavat kohteet joissa on vaikkapa tupakoitu tai niitä koristaa epämieluisa muovimatto voivat saada täysin uuden ilmeen sekä myyntihinnan yksinkertaisilla toimenpiteillä. Etenkin omistusasuntoa etsivät kiinnittävät tällaisiin tunneperustaisiin seikkoihin paljon huomiota, ja sen vuoksi epäedustavat kohteet tarjoavat remonttihalukkaalle sijoituskohteen etsijälle loistavan mahdollisuuden tehdä tulevaisuudessa tuottavia löytöjä.

Sijoittaminen vuokratuloihin

Ensimmäinen askel vuokratuloihin asuntosijoittamisessa on tietysti luotettavan vuokralaisen löytäminen. Pitkäaikainen vuokralainen voi taata kymmenien vuosien säännöllisen elinkustannusindeksiin sidotun vuokratulon tasaisen virran asuntosijoittajan varoihin, joten hyvän vuokralaisen löytyessä hänestä kannattaa pitää kiinni. Vuokralaisen kanssa voi myös keskustella mahdollisista asunnon remontointitöistä vuokralaisen toiveita vastaan, kuluja voi jakaa vuokraajan ja vuokralaisen kesken, ja tämä lisää vuokralaisen viihtyvyyttä ja mahdollistaa pitkän vuokrasuhteen.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.

Usein kysytyt kysymykset

Asuntosijoittaminen on sijoitustoimintaa, jossa henkilö tai yritys hankkii kiinteistöjä tarkoituksenaan vuokrata niitä. Tavoitteena on saada tuottoa sijoitetulle pääomalle vuokratulojen ja mahdollisen arvonnousun kautta. Asuntosijoittaminen voi olla pitkäaikaista, kun sijoitettu omaisuus tuottaa säännöllistä vuokratuloa, tai lyhytaikaista, kun asuntoja ostetaan ja myydään nopeasti tavoitteena hyötyä kiinteistön arvon noususta.

Asuntosijoittamisella on useita etuja. Ensinnäkin, asuntosijoittaminen tarjoaa mahdollisuuden säännölliseen kassavirtaan vuokratulojen muodossa. Tämä voi olla houkutteleva vaihtoehto sijoitusinstrumenteille, kuten osakkeille, joissa tuotto voi olla epävarmempaa. Toiseksi, asuntosijoittaminen voi tarjota potentiaalista arvonnousua, mikä voi lisätä sijoitetun pääoman arvoa ajan myötä. Lisäksi asuntosijoittaminen antaa mahdollisuuden monipuolistaa sijoitussalkkua ja tarjoaa suojaa inflaatiota vastaan

Ensinnäkin, on tärkeää selvittää markkinatilanne ja kohdealueen vuokrataso sekä arvioitu kysyntä. Tämä auttaa valitsemaan kannattavan sijoituskohteen. Toiseksi, on hyvä arvioida sijoituskohteen kunto ja tehdä tarvittavat laskelmat esimerkiksi remonttikustannuksista ja mahdollisista vuokratuotoista.