Vuokrasopimus

Vuokranantajaksi ryhtyminen on monivaiheinen prosessi, jossa vuokrasopimusta tehdessä kenties hankalimmat vaiheet ovat jo takana: mahdollinen tulonhankkimislaina sijoitusasuntoa varten on hankittu, sijoitusasunto on etsitty markkinoilta ja siitä on tehty tarjous, tarjous on hyväksytty, asunnon osto on suoritettu, asunnosta on otettu kuvat, siitä on tehty vuokrailmoitus ja useiden hakijoiden joukosta on vihdoin löytynyt se paras vuokralainen.

Vaikka kenties oletkin päästänyt itsesi hieman helpommalla antamalla meidän auttaa sinua vuokralaisen löytämisessä, on silti vielä eräs tärkeä askel ehkä ottamatta ennen kuin voit antaa mielesi toden teolla levätä vuokratulojen ropistessa tilille. Vuokrasopimus olisi runoiltava kasaan, mutta kuinka varmistaa se, että sopimuksessa on kaikki oleellinen, jotta voit todella nauttia mielenrauhasta, niin kuin olit suunnitellut?

Autamme sinua tässäkin. Tässä artikkelissa käydään läpi ne oleelliset kohdat, jotka vuokrasopimuksesta on hyvä löytyä – ja lisäksi tekstin lopusta löytyy vieläpä ilmaiseksi ladattava vuokrasopimuspohja. Vuokrasopimus ei ole vaikea laadittava, mutta se on molempien osapuolten kannalta aivan oleellinen dokumentti, joten siksipä vuokrasopimuspohja on mainio alku sen oikeaoppiselle muotoilulle.

Yhteystiedot

Ensinnäkin, kunnollisessa sopimuksessa on tunnistettu sen osapuolet. Kuka on vuokranantaja ja kuka taas vuokralainen? Nimet, osoitteet, sähköpostit sekä puhelinnumerot tulisi kirjata ylös. Tämä on kätevää myös siksi, jos vuokrasuhteen aikana jommallekummalle tulee jotain kysyttävää. Vuokranantajan osalta on hyvä kirjata myös se, jos huoneiston osakkeita on hallussaan myös muilla. Lisäksi tilinumeron voi kirjata tähän osioon. Vuokralaisen osalta tarvitaan myös henkilö- tai Y-tunnus sekä mahdollisten asuinkumppanien nimet.

Vuokra-aika ja sopimusvakuus

Käytännössä tässä vaiheessa perusasiat on kirjattu. On aika määritellä sopimuksen tyyppi ja lisätä maininta vakuudesta. Vuokrasopimus voi olla joko toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen, ja niitä koskee hieman eri lain säännökset. Voit lukea määräaikaisesta vuokrasopimuksesta artikkelistamme täältä. Tilannekohtaisesti kannattaa arvioida se kumpi näistä otetaan käyttöön, mutta esimerkiksi meidän vuokrasopimuspohjassamme on kohta molemmille. Jos vuokrasopimus on määräaikainen, on sen voimassaoloaika mainittava (alkamispäivä ja päättymispäivä). Jos taas sopimus on voimassa toistaiseksi, on mainittava alkamispäivä. On järkevää lisätä sopimukseen myös ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä.

Sopimusvakuus (usein kuulee puhuttavan myös takuuvuokrasta) tulee kirjata myös tähän kohtaan sopimusta. Vuokrasopimuspohjassamme puhumme sopimusvakuudesta takuuvuokran sijaan, sillä tällöin vakuudella on mahdollista kattaa mahdollisista vahingoista aiheutuvia kuluja vuokrarästien lisäksi. Lisää tästä aiheesta voit lukea artikkelistamme.

Kohde ja vuokra

Kun osapuolet tunnetaan, on aika tunnistaa kohde sopimuksen keskiössä, eli vuokrattava huoneisto. Tämän lisäksi ylös on kirjattava vuokran suuruus ja mitä muita maksuja vuokralaiselta mahdollisesti odotetaan. Vuokrauskohteen osoite, kunto, pinta-ala, rakennusvuosi sekä kohde- ja huoneistotyyppi on hyvä kirjata vuokrasopimukseen. Tämän lisäksi on järkevää kirjata ylös muut huoneiston vuokraan kuuluvat tilat, kuten vaikkapa kellarikomero, ja vuokralaisen käytössä olevat yhteiset tilat, kuten mahdollinen kerhohuone tai kuntosali.

Lienee sanomattakin selvää, että vuokran suuruus on yksi olennaisimmista kohdista koko sopimuksessa, joten se kirjataan tietysti myös. Vuokran osalta mainitaan myös sen eräpäivä. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että esimerkiksi vesimaksu on monesti vuokrasta erillään oleva kustannus, joten se mainitaan myös sopimuksessa erillään vuokrasta. Myös mahdolliset muut kustannukset, kuten saunavuoro- tai autopaikkamaksu voidaan kirjata tähän osioon. Tähän kohtaan voi liittää myös tiedot siitä, kuinka sähkösopimus tehdään (usein vuokralainen tekee oman sähkösopimuksensa). Tiedot vuokran korottamiskäytännöistä pitää liittää mukaan sopimukseen, ja tämä on sopiva kohta myös sille. Lisää vuokran korottamisesta voit lukea artikkelistamme täältä.

Sopimusehdot

Päästyäsi tähän kohtaan olet kirjannut sopimukseen tärkeät perustiedot, eli kuka maksaa ja kenelle, mistä maksetaan, minkä aikaa maksetaan ja paljonko maksetaan. Nyt on aika täydentää sopimusta sopimusehdoilla.

Alkuun on hyvä mainita, että vuokrasopimusten ehtojen lisäksi sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta (lyhyemmin AHVL). Mutta mitä ehtoja olisi järkevää lisätä? Lopusta löytyvä vuokrasopimuspohja antaa hyvää osviittaa, voit halutessasi käyttää kaikkia meidän pohjassamme olevia kohtia, lisätä omia tai poistaa osan. Saako asukas remontoida oma-aloitteisesti? Entä porata reikiä seiniin? Sallitaanko tupakointi tai kotieläimet? Esimerkiksi näitä asioita on hyvä miettiä sopimusehtoja puntaroidessa.

Lähtökohtaisesti on vuokranantajan kannalta turvallisempaa kieltää esimerkiksi lemmikit, mutta jos muuten hyvän oloisella vuokralaisella on vaikkapa terraariossa asuva kilpikonna, on tietysti mahdollista tehdä tämän vuokralaisen kohdalla poikkeus. Tällä ehdolla vuokranantaja pystyy kuitenkin varmistamaan, ettei seuraavaksi huoneistoon tuoda kokonaista Bernhardinkoira-laumaa.

Käy läpi siis ajatuksella meidän vuokrasopimuspohjamme ja vertaa sitä omiin arvoihisi, kriteereihisi ja tavoitteisiisi sijoittajana. Näin saat aikaan juuri sinulle sopivan vuokrasopimuksen.

 

Vuokranantaja! Aseta ilmainen
Vuokralaistutka, niin näet vuokralaisten tiedot,
jotka etsivät asuntoa alueellasi juuri nyt

Aseta vuokralaistutka

Syöttämällä paikkakunnan, pinta-alan ja sähköpostisi, Vuokralaistutka aktivoituu.

Ota rennosti

Vuokralaistutka työskentelee puolestasi, ja etsii juuri sinulle soveltuvia vuokralaisehdokkaita.

Tutustu alueesi asunnonhakijoihin

Saat sähköpostiisi kuvauksen hakijoiden asunnontarpeesta sekä elämäntilanteesta.