Näin onnistut asuntosi esittelyssä

Kuvassa näkymä asunnon keittiöstä, jota esitellään tuleville vuokralaisille.

Yksi yleisimpiä kysymyksiä päättyneenä vuona on ollut, kuinka itse arvioimme pandemian vaikutuksia vuokramarkkinoihin sekä vuokrauksen palveluihin. On tilastollinen fakta, että asuntojen markkinointiajat ovat pidentyneet vuoden 2020 syksyn aikana. Markkinoille on tullut ennennäkemätön määrä asuntotarjontaa, kun mm. perinteisesti lyhytvuokrauksessa oleviin kohteisiin on haluttu saada pitkäaikainen vuokralainen. Onneksi vuokranantajakriisiltä on kuitenkin vältytty, sillä samaan aikaan kuluttajien muuttoliikenne on pysynyt melko reippaana ja asuntohakuja tehdään kasvavassa määrin. Yhteistyökumppanimme Vuokraovi.comin mukaan vuokramarkkinoilla on poikkeusoloissa jopa normaalia enemmän liikehdintään. Kirjoitimme tämän pohjalta artikkelin: Näin onnistut asuntosi esittelyssä.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Näin onnistut asuntosi esittelyssä osa I

Konkreettisin seuraus lisääntyneestä asuntotarjonnasta on vuokralaisten lisääntyneet vaihtoehdot. Siinä missä 2019 hyvän sijainnin asunnosta saatettiin tehdä sopimus näytön yhteydessä, näyttää nyt siltä, että vuokralaisehdokkaat hyödyntävät tilannetta käymällä ensin useassa asuntonäytössä ja valitsevat lopulta itselleen sopivimman kohteen. Vuokranantajan kannattaakin pitää vaihtoehtonsa avoimena ja järjestää useita peräkkäisiä asuntonäyttöjä tai yksi yleisnäyttö, jonne kutsuu monia hakijoita samanaikaisesti katsomaan asuntoa. Kun hakija tutustuu asuntoon, vuokranantaja voi hyödyntää ajan ja tutustua asunnonhakijaan. Olemme koonneet asiantuntijoidemme vinkit onnistuneeseen asuntoesittelyyn.

1. Reagoi ajoissa näyttöpyyntöihin

Kun saat ilmoituksen uuden asunnonhakijan ”näyttöpyynnöstä”, reagoi siihen ajoissa. Tyypillinen asunnonhakija hakee useita – jopa liian useita – kohteita verkosta, joten jos odotat vaikka viikonlopun yli, hänen asunnonhakunsa ei välttämättä ole enää ajankohtaista. Ethän sinäkään vuokranantajana halua sitoutua alusta asti vain yhteen ehdokkaaseen.

”Kilpailu hyvistä vuokralaisista on ihan yhtä kovaa kuin hyvistä asunnoista. Laadukas kandidaatti todennäköisesti ehtii saada asunnon muualta, jos jäät odottelemaan useampia yhteydenottoja. Näyttöjä ei kannata myöskään sopia liian pitkälle eteenpäin, koska sekin hankaloittaa prosessia. Kun alat etsimään vuokralaista niin valmistaudu henkisesti siihen, että pystyt näyttämään asuntoa nopeallakin aikataululla eli ei kannata laittaa kohdetta markkinointiin ja lähteä seuraavana päivänä mökille. Menetät varmuudella sen seurauksena hyviä kandidaatteja.”, kommentoi liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comista.

Näin onnistut asuntosi esittelyssä osa II

2. Kutsu riittävästi ehdokkaita, se ei sido sinua mihinkään

Suosittelemme kutsumaan riittävän monta potentiaalista asunnonhakijaa näyttöön, koska asuntonäyttö ei vielä sido sinua mihinkään. Paperilla hyvä hakija voikin osoittautua huonommaksi, ja toisinpäin! Jos järjestät asuntonäytön ensin vain ”parhaille” asunnonhakijoille etkä löydäkään vuokralaista, niin osa asunnonhakijoista on saattanut löytää asunnon jo muualta. Sinun ei ole pakko vuokrata asuntoa ensimmäiselle näytölle osallistuneelle, vaan teet aina lopullisen päätöksen vasta tavattuasi hakijat ja haastateltuasi heitä kasvotusten.

3. Valmistaudu asuntonäyttöön

Vuokratussa asunnossa vierailusta tulee sopia ensin nykyisen vuokralaisen kanssa. Poismuuttavalla vuokralaisella ei ole oikeutta estää sinua etsimästä sopivaa vuokralaista, mutta kun aikataulusta sovitaan ennalta ja etukäteen, on hänenkin helpompi siistiä asunto edustuskelpoiseen kuntoon – kukapa haluaisi esitellä tiskivuorta tai alusvaatteitaan tuntemattomalle. Toisaalta kenelle sellaisesta asunnosta jäisi positiivinen kuva? Jos asunto on tyhjä, kannattaa sinun saapua esim. 15 minuuttia etuajassa paikalle. Ehdit tuulettamaan, valuttamaan vettä viemäriin ja keräämään mainoslehtiset ulko-oven edestä. Tyhjässä asunnossa valaistus tai luonnonvalon aika kannattaa myös ottaa huomioon, jos sähkösopimus ei ole enää voimassa.

Näin onnistut asuntosi esittelyssä osa III

4. Älä vitkastele päätöksen kanssa

Lopullista vuokrauspäätöstä tehtäessä pätee samat säännöt kuin kohdassa 1. Hyvä nyrkkisääntö voisi olla, että jos vuokralaisehdokkaassa ei ole mitään vikaa, niin päätöksestä kannattaa ilmoittaa jo seuraavana päivänä. Seuraavalle viikolle ”roikotettu” hakija on hyvinkin voinut jo löytää toisen vuokra-asunnon ennen päätöstäsi.

”Vuokramarkkina on nopea ja hakijoiden tarve on monesti akuutti, joka tarkoittaa, että heillä verkkoja on vesillä samanaikaisesti useita.”, Vuokraovi.comin Laakkonen kertoo.

5. Tarjoa asunnonhakijalle mahdollisuus vaikuttaa materiaaleihin

Viimeisenä vinkkinä ehdotamme, että jos aiot remontoida asuntoa ennen uuden vuokralaisen muuttoa, tarjoa hänelle mahdollisuus osallistua päätöksentekoprosessiin. Varsinkin jos olet ns. osta ja pidä -vuokranantaja, haluat varmaankin löytää pitkäaikaisen vuokralaisen. Viihtyvyys ja oman kodin tuntu ovat vuokralaiselle isoja asioita.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.