Yksityisen vuokranantajan ja vuokralaisen suhde on parhaimmillaan luottamuksellinen – molemmin puolin. Suurin osa elää siivosti maksaen vuokransa ajallaan, joten vuokranantajan kannattaa suhtautua turvallisin mielin tuleviin vuokralaisiin. On kuitenkin taustatoimia, joilla voidaan minimoida tulevaisuuden riskit vuokralaista valittaessa. Suomessa vuokralaisen irtisanominen ei ole mutkatonta, joten tuleva vuokralainen on syytä valita huolellisesti. Usein vuokralainen antaakin vuokranantajalle luottotietojen tarkistus oikeuden ennen sopimuksen solmimista.
Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa tulevan vuokralaisensa luottotiedot mahdollisten aiempien häiriömerkintöjen varalta. (1995/527) Luottohäiriömerkintä ei automaattisesti tee vuokralaiskandidaatista epäkelpoa, mutta vuokranantajan näkökulmasta on viisasta pyytää vuokralaiselta selvitystä nykyisestä maksukyvystä ja häiriömerkinnän synnystä. Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotiedot maksuttomasti kerran vuodessa, tämä perustuu henkilötietolakiin.
Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala
Vuokralaisen luottotietojen tarkistaminen on vuokranantajalle maksullista, mutta tästä aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia vuokranantajan verotuksessa tulonhankintakuluina. Sijoitus siis kannattaa – luottotietojen tarkistus maksaa muutaman kympin, mutta takaa mielenrauhaa vuokrasopimuksen laadintaan. Vuokranantajan kannattaa mainita jo asunnon vuokrailmoituksessa luottotietojen tarkistuksen mahdollisuus, sekä se, jos luottohäiriömerkintä on ehdoton este vuokrasopimukselle.
Luottotietojen tarkistuksesta etukäteen kertominen antaa vuokralaiselle mahdollisuuden kertoa merkinnästä etukäteen. On hyvä muistaa, ettei luottohäiriömerkintä tee vuokralaisesta automaattisesti epäluotettavaa – aivan kuin puhtaat luottotiedotkaan eivät takaa luotettavuutta, jostain se ensimmäinenkin merkintä syntyy!
Mistä luottotietojen tarkistus onnistuu?
Suomessa maksuhäiriömerkinnöistä pitää kirjaa luottotietorekisterit, Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode:n ylläpitämät rekisterit. Fiksuvuokrauksen palveluun kuuluu mm. luottotietojen tarkistaminen, joihin käytetään tietolähteenä Suomen Asiakastiedon rekisteriä. Luottotietorekisteristä selviävät maksuhäiriöiden lisäksi käräjäoikeuden asettamat tuomiot sekä mahdollinen varattomuus ulosottomenettelyssä. Luottotietoihin tulee merkintä, kun maksun laiminlyönti todetaan joko tuomioistuimen tai ulosottoviranomaisen toimesta. Pelkkä laskun maksaminen myöhässä ei siis johda maksuhäiriömerkintään – tuskinpa löytyy ketään, joka tähän ei olisi syyllistynyt epähuomiossa joskus. Jos vuokralaisen luottotiedoista löytyy merkintä, onkin hyvä nostaa asia esiin ja pyytää rehellistä selvitystä merkinnän taustoista.
Kuinka toimia tilanteessa, jossa luottotiedoissa on merkintä?
Jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä, tulee luotettavuus todistaa muin keinoin. Vuokralainen, jonka luottotiedoissa on häiriömerkintä, voi pyytää esimerkiksi suosituksia edeltäviltä vuokranantajilta. Yhteydenotto edellisiin vuokranantajiin on vuokranantajalta hyvä ajatus tilanteessa, jossa maksuhäiriömerkintä paljastuu. Heiltä voi kysyä aiemmasta vuokranmaksusta ja vuokrauskokemuksesta ylipäänsä. Kaikkien elämä tuo joskus yllätyksiä ja luottotietoihin voi saada merkinnän useasta syystä, vaikka vuokranmaksu olisikin aina hoitunut ajallaan. Täydellistä vuokralaisehdokasta ei siis tarvitse, eikä välttämättä kannatakaan hylätä pelkän luottotietomerkinnän vuoksi. Vuokralainen voi edellisten vuokranantajien yhteystietojen lisäksi tarjota esimerkiksi takaajaa vuokranmaksulleen. Takaaja on henkilö, joka sitoutuu maksamaan vuokran tilanteessa, jossa päävuokralainen laiminlyö vuokrasopimuksen. Takaajan lisäksi vuokranantaja voi varautua riitatilanteisiin vuokranmaksussa myös esimerkiksi pyytämällä korkeampaa takuuvuokraa henkilöltä, jolla on luottohäiriömerkintä.
Tilanteessa jossa asunto vuokrataan luottotiedottomalle henkilölle, kaiken A ja O on avoimuus ja suunnitelmallisuus. Luottamuksellisen suhteen rakentaminen vaatii vuokralaiselta rehellisyyttä ja halua todistaa oma luotettavuus luottokelvottomuudestaan huolimatta. Vaikka luottohäiriömerkinnän omaava uskoisikin omaan luotettavuuteen, on hyvä katsoa tilannetta vuokranantajan näkökulmasta. Vuokranantaja ottaa aina riskin luovuttaessaan asuntonsa vieraan ihmisen haltuun, joten taustatyö on paikallaan!
Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin. Tai lataa vuokranantajaopas klikkaamalla tästä.