Kotitalousvähennys on vähennys, joka hyvitetään kuluvan kalenterivuoden verotuksessa. Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa kuluvana vuonna verokortilla tai jälkikäteen veroilmoitukseen. Kotitalousvähennys on enintään 2400 euroa vuodessa, mutta kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten esimerkiksi talouden jakavalle avioparille kotitalousvähennystä voi käyttää hyödykseen 4800 euroon asti. Vähennyksen omavastuu, eli verovähennykseen oikeuttava minimisumma on 100 euroa, joten jos 2400 euron rajapyykki ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle osapuolelle – silloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.
Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala
Mitkä palvelut oikeuttavat kotitalousvähennykseen?
Kotitalousvähennyksen alaiset palvelut mielletään usein arjen helpottajiksi ja pieneksi itselle suoduksi hemmotteluksi. Kotitalousvähennyskelpoiset palvelut pitävät sisällään kuitenkin monia sellaisia palveluita, jotka ovat silloin tällöin välttämättömiä kuluja kenelle tahansa. Esimerkiksi tuholaisten torjunta asunnossa tai piha-alueella, homepuhdistus ja pihapuiden oksien karsinta tai kaataminen ovat askareita joihin näppärimmätkään eivät itse omin keinoin pysty, mutta joiden hoitaminen on välttämätöntä asumiselle. Nämä kulut ovat monien muiden tuttujen palveluiden kuten siivous-, remontointi- ja lastenhoitotyön lisäksi kotitalousvähennyskelpoisia.
Kotitalousvähennykseen kannattaa siis tutustua, vaikka nauttisikin kodinhoidosta ja tekisi sen mielellään itse – kotitalousvähennyskelpoisten kulujen skaala vaihtelee nimittäin tietotekniikkalaitteiden asennuksesta ruokahuoltoon, jokaisen henkilökohtaisiin kulutustarpeisiin mahtuu varmasti verovähennykseen oikeuttavia palveluita. Tutustumisen arvoinen se on etenkin heille, joita vähäinen vapaa-aika vaivaa, kukapa ei ulkoistaisi mahdollisuuksien salliessa inhokki-askareitaan! Kattava lista kotitalousvähennyskelpoisista palveluista löytyy esimerkiksi verohallinnon verkkosivustolta. (upotettu linkki vois olla hyvä) Jos vähennyskelpoisten palveluiden listalta löytyy tuttuja palveluita, joiden vähennyskelpoisuudesta et aiemmin ollut tietoinen, voit hakea verotukseesi muutosta vielä verotuksen päätyttyä.
Kenelle kotitalousvähennys kuuluu?
Kotitalousvähennystä voi hakea, kun vähennyskelpoinen työ tehdään omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnossa. Lisäksi vanhempien tai isovanhempien kodissa tehty palvelutyö oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
Asuntoa ei siis tarvitse omistaa, siinä asuminen tai oma käyttö riittää. Nykyään pitkäkin vuokra-asuminen on yleistä, ja näin myös vuokra-asunnon viihtyvyyden tärkeys korostuu. Vuokra-asuntoja jopa remontoidaan vastaamaan asukkaan tarpeita, ja kotitalousvähennykseen kannattaakin tutustua, vaikka omistusasunto uupuisikin.
Myös kuolinpesään voi hakea kotitalousvähennystä vainajan kuolinvuoden ajalta – jos asuntoa on siis esimerkiksi remontoitu vastaamaan vainajan erityistarpeita, kannattaa tarkistaa muutostöiden kotitalousvähennyskelpoisuus jälkikäteen.
Kotitalousvähennys koskee tavanomaista kotona tehtävää työtä, joten esimerkiksi muuttosiivous tai muuttopalvelut kuten tavaroiden kasaus tai kuljetus ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennys on muuttajalle kuitenkin suotuisa, esimerkiksi asuntoon tehtävät remonttityöt ovat vähennyskelpoisia, jos asunto otetaan omaan käyttöön heti remontin jälkeen. Lisää aiheesta Täällä.
Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.