Asunnon valokuvaaminen – 5 vinkkiä

Kuvassa henkilö kuvaa puhelimella rakennuksen julkisivua, joka kuvastaa asunnon valokuvaamisen tilannetta.

Esittelykuvilla voidaan merkittävästi parantaa kohdeilmoituksen houkuttelevuutta. Asunnon valokuvaaminen ja onnistuneet esittelykuvat ovat vuokrailmoituksen tärkein ominaisuus. Tätä mieltä ovat nykyään lähes kaikki kiinteistöalan ammattilaiset.

Kuvat luovat ensivaikutelman vuokrattavasta asunnosta, sillä noin 90 % asuntonäyttöön tulevista on tutustunut kohteeseen etukäteen netissä. Mikäli kuvat ovat pimeitä otoksia olohuoneen nurkista, vuokraajaehdokas siirtyy hyvin todennäköisesti katsomaan seuraavaa kohdeilmoitusta.

Lataa vuokranantajaopas sekä 15+ vuokraamisen asiakirjaa syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lataamalla hyväksyn rekisteriselosteen

cover

Kokosimme alle viisi vinkkiä, joiden avulla voit parantaa kohdeilmoituksen houkuttelevuutta sekä esittelykuvien laatua ilman, että sinun tarvitsee ryhtyä ammattivalokuuvajaksi. Lisää vinkkejä löydät myös meidän vuokranantajaoppaasta.

1. Asunto kuvauskuntoon

Ennen valokuvausta asunnolla tulisi tehdä suursiivous ja raivata mahdolliset ”häiriköt” pois asunnosta. Asunnon on näyttäydyttävä selkeänä, siistinä ja esteettömänä. Asunnon yleisilmeen tulisi olla mahdollisimman neutraali kuvaushetkellä.

Poista näkyviltä henkilökohtaiset esineet ja tavarat, joita et halua näkyvän kuvassa. Petaa sängyt, laske wc-pöntön kannet alas sekä avaa ikkunaverhot. Pyyhi keittiön tasot, piilota tiskivälineet sekä poista magneetit jääkaapin ovesta.

2. Asunnon valokuvaaminen luonnonvalossa

Luonnonvalossa asunnosta saadaan optimaalisin tulos, joten mahdolliset verhot tai sälekaihtimet tulisi avata kokonaan. Varaa valokuvaukselle sopiva hetki silloin, kun päivä on kirkkaimmillaan. Älä kuitenkaan käytä salamavaloa asunnon valokuvauksessa lisäämään kuvan valoisuutta, sillä se usein rikkoo valokuvien laadun ja heijastuu pinnoista luoden karkeita varjoja.

3. Oikeanlainen kuvaustekniikka

Asunnon esittelykuvat voit ottaa mm. älypuhelimellasi tai esimerkiksi digikameralla. Sopiva kuvauskorkeus on yleensä suunnilleen vyötärön kohdalta. Vaikka harva oikeasti katselee asuntoa tästä kulmasta, asunnon mittasuhteet näyttävät tältä korkeudelta luonnollisimmilta kuvassa.

Kuvat tulisi ottaa mieluiten vaaka-asennossa. Vinossa vinksottavat ovet tai päälle kaatuvat luovat asunnosta sekavan vaikutelman, vaikka syynä olisi vain vinossa ollut kamera. Kuvaan olisi hyvä yrittää saada kolme seinää yhtä aikaa, jotta kuvan linjat pysyvät suorassa.

4. Kuvien määrä ja kuvauksen kohteet

Kuvia kannattaa ottaa mahdollisimman paljon ja hakea eri kuvakulmia. Suuresta kuvamateriaalista on helpompi poimia parhaat kuvat asuntoilmoitukseen. Suositellemme ottamaan vähintään yhden valokuvan jokaisesta huoneesta, piha-alueesta sekä mahdollisesta saunasta tai parvekkeesta, jotta asunnosta saa mahdollisimman kokonaisvaltaisen kuvan.

Älä myöskään unohda liittää pohjapiirustusta kuvien joukkoon, sillä pohjapiirustus helpottaa merkittävästi kokonaisuuden hahmottamista. Suosittelemme myös valokuvaamaan talon julkisivun.

5. Ulkoistettu asunnon valokuvaaminen

Jos et itse pääse ottamaan kuvia, voit pyytää nykyistä vuokralaistasi ottamaan esittelykuvat tai tilata ammattikuvaajan.

Ammattikuvaajan käyttö vuokrakohteen markkinoinnissa lisää ensimmäisellä kerralla vuokrauksen kustannuksia, mutta toisaalta asuntosijoittaminen ei olekaan lyhyen aikavälin toimintaa. Laadukkaat esittelykuvat tutkitusti lisäävät kohteen kiinnostavuutta, joten panostamalla yhden kerran kuvaukseen voi helpottaa omaa vuokraustoimintaa vuosiksi eteenpäin. Viimeistään kohdetta myytäessä hyvät kuvat kuitenkin tarvitaan.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.