Sijoitusasunto

Sijoitusasunto (3)

Sijoitusasunto on nimensä mukaisesti sijoitus, eli sen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajalle. Tästä johtuen aloittelevan asuntosijoittajan on hyvä ymmärtää seikkoja, jotka liittyvät sijoitusasunnon valintakriteereihin – ja kuinka ne eroavat oman asunnon valintakriteereistä. Millainen on siis hyvä sijoitusasunto? Se riippuu monista tekijöistä, sillä sijoitusasuntojakin on erilaisia. Tässä on meidän tiivistelmämme aiheesta, joka toimii hyvänä alkuna oman ymmärryksen rakentamisessa, kun harkitset ensimmäisen sijoitusasunnon hankkimista.

Lataa vuokranantajaopas syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Lähetämme vuokrausoppaan antamaasi sähköpostilaatikkoon

cover

Sijoitusasunto hankinnassa

Sijoitusasuntoa etsiessä, on aivan alkuun hyvä tietää mitä aiot sijoitusasunnolla tehdä, eli mikä on bisnesmallisi. Sijoitusasunnoilla voi kerryttää varallisuutta muutamalla eri tavalla. Voit esimerkiksi hankkia huonokuntoisia huoneistoja, remontoida ne ja myydä tämän jälkeen voitolla. Käytännössä tämän vastakohta on tilanne, jossa hankittu sijoitusasunto on tarkoitus laittaa vuokralle, mutta tässäkin tapauksessa on tulojenmuodostuksen osalta ainakin kaksi päähaaraa.

Yhtäältä voit hankkia sijoitusasunnon alueelta, jolla odotetaan mahdollisimman suurta arvonnousua asuntojen hinnoissa. Tällaisina pidetään usein asuntoja suurissa kasvukeskuksissa, mutta arvonnousuun tähtäävä sijoittaminen voi olla käytännössä spekulointia. Suurin voitto muodostuu tällöin yleensä asuntoa myydessä, mutta jos asunnon arvo ei ole noussut riittävästi voi se osoittautua huonoksi sijoitukseksi.

Toisaalta voit hankkia sijoitusasunnon sillä ajatuksella, että kassavirtasi pysyy positiivisena. Tämä tarkoittaa yleensä alueita suurten kaupunkien ulkopuolella, jossa asuntojen hintojen suhde vuokratasoon mahdollistaa tämän paremmin. Lisäksi edullisemmat asuntojen hinnat saattavat mahdollistaa useamman sijoitusasunnon hankkimisen samalla rahalla, kuin millä kasvukeskuksista olisit saanut vain yhden sijoitusasunnon. Määrittele siis sijoitusmallisi aivan aluksi, sen perusteella voit siirtyä seuraavaan kohtaan, eli sijoitusasunnon valintakriteereihin.

Sijoitusasunto ja sen valinta

Jos mallisi on osta – remontoi – myy, lienee selvää, että asunnon on oltava aluksi remontin tarpeessa ja tämän on näyttävä hinnassa! Jos tähtäät arvonnousuun, niin osta sijoitusasunto alueelta, joille odotetaan kasvavaa kysyntää. Painotamme tässä artikkelissa kuitenkin mallia osta ja vuokraa, olemmehan kuitenkin asunnon vuokraamiseen keskittynyt yritys. Aivan alkuun todettakoon kuitenkin, että oli mallisi sitten mikä tahansa niin valinta on aina tehtävä, kuten muidenkin sijoitusten kohdalla, laskimella – ei tunteella!

Tärkeää on siis se, että lasket tarkkaan sijoitusasuntosi kulut sekä potentiaaliset vuokratuotot. Vuokratuottoja arvioidessa, on parempi olla mieluummin hieman pessimistinen sen sijaan että sortuisi yltiöpäiseen optimismiin. Tällöin pysyt todennäköisemmin plussalla, vaikka sattuisikin jotain yllättävää. Sijoitusasunnon kuluja laskiessa kannattaa ottaa huomioon, paitsi asuntoon kohdistuvat normaalit ylläpitoon tarkoitetut kulut, kuten yhtiövastike, niin myös taloyhtiön suunnitteilla olevat remontit. Yleisesti ottaen, pienemmät asunnot ovat usein kannattavampia tässä mielessä, sillä esimerkiksi yhtiövastikkeen suuruus määräytyy tyypillisesti asunnon koon mukaan. Yksiöt ja kaksiot ovat tyypillisiä sijoitusasuntoja. Kuluihin pitää ehdottomasti laskea mukaan myös mahdollisen tulonhankkimislainasi korko ja marginaali. Näissä voi olla isoakin haitaria, joten käytä aikaa eri pankkien kanssa neuvotteluun.

Lisäksi pitää tietysti huomioida asunnon kunto, mutta jos huoneisto ei ole aivan ”pommi”, niin design keittiöstä tai kalleimmista kylpyhuonekaakeleista saa harvoin hyvää lisäarvoa vuokraan. Kun perusasiat ovat kunnossa ja yleisilme on siisti, niin se yleensä riittää. Jos löydät asunnon, joka ei ole aivan priimakunnossa, mutta jonka saa huomattavasti houkuttelevammaksi pienellä pintaremontilla, saattaa se olla hyvä sijoitus (jos huonokuntoisuus näkyy ostohinnassa). Remonttikustannuksia voi nimittäin tietyin ehdoin vähentää verotuksessa.

Sijainti on myös tärkeä tekijä. Yliopistokaupungeissa asuu paljon nuoria opiskelijoita, jotka asuvat yleensä vuokralla ja saavat tähän tukeakin. Arkijärjellä ajateltuna, opiskelijoilla on myös yleensä elämänhallinta suurin piirtein hyvällä tolalla. Ovathan he sentään sitoutuneet pitkään ja kenties raskaaseenkin opintopolkuun. Asuntojen hinnat voivat näissä kaupungeissa olla hieman korkeita muuhun maahan verrattuna, mutta hyvien liikenneyhteyksien päästä sopivalta etäisyydeltä voi etsivä löytää todellisen rahasammon.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.