Vuokraaminen alaikäiselle

Vuokraaminen alaikäiselle

Tasaiseen tahtiin saamme yhteydenottoja, jotka koskevat mahdollisia esteitä asunnon vuokraamisesta, jos vuokraaminen tapahtuu alaikäiselle. Asunnon vuokraamisella alaikäiselle ei ole lainsäädännöllisiä esteitä, mutta muutama seikka täytyy ottaa huomioon vuokrasopimusta tehdessä, jotta se olisi pätevä. Kokosimme tärkeimmät niistä;

Lataa edunvalvojan asiakirjamalli syöttämällä asuntosi paikkakunta ja pinta-ala

Vastaanota edunvalvojan asiakirjamalli ja muut tärkeät asiakirjamallit sähköpostiisi

Saat samalla tiedon vuokralaisista, jotka etsivät asuntoa alueeltasi juuri nyt

cover

Vuokraaminen alaikäiselle osio I: Huoltajien suostumus

Näistä ehdottomasti tärkein on huoltajien suostumus. Jotta vuokrasopimus on pätevä, tarvitaan sekä alaikäisen että tämän huoltajien allekirjoitus. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa joko allekirjoittamalla vuokrasopimuksen tai erillisellä liitteellä. Tämä koskee myös yhteishuoltajuutta: molempien suostumus vaaditaan, vaikka eivät asuisi saman katon alla.

Vuokraaminen alaikäiselle osio II: Alaikäinen vastuussa itse asunnosta

Huoltajien allekirjoitus vuokrasopimuksessa ei kuitenkaan velvoita heitä vuokran maksuun tai vastuuseen asunnosta, sillä vuokralainen on aina näistä itse vastuussa. Huoltajalla on mahdollisuus kirjata itsensä takaajaksi vuokrasopimukseen, mikäli halutaan myös huoltaja vastaamaan vuokranmaksusta sekä mahdollisista vahingoista.

Vuokraaminen alaikäiselle osio III: Vuokravakuus

Vuokravakuuden tarkoitus on turvata vuokranantajaa ongelmatilanteiden syntyessä, esimerkiksi maksamattomat vuokrat tai asunnolle syntyessä vahinkoa. Vuokravakuutena toimii yleensä rahavakuus, jonka suuruus voi vastata enintään kolmen kuukauden vuokraa. Mikäli alaikäisellä vuokralaisella ei ole varaa maksaa vuokravakuutta kerralla, huoltajasta voidaan tehdä henkilötakaaja. Näissä tapauksissa luonnollisesti kannattaa tarkistaa myös takaajan luottotiedot. Henkilötakauksessa vuokrasopimukseen tulee kirjata erikseen lauseke, jossa henkilötakaaja sitoutuu omavelkaisesti takaamaan vuokrasopimuksen velvoitteet.

Näiden lisäksi huoltajien on myös mahdollista allekirjoittaa vuokrasopimus nimiinsä, ja maksaa vuokra, vaikka asunnossa asuisi heidän alaikäinen huollettava.

Palaa tästä vuokraamisen tietopankkiin.